10 Δεκεμβρίου 2019

|

by: admin

|

Categories: Ψυχολογία χρωμάτων

Τα Χρώματα που Φτιάχνουν την Ψυχολογία σας

Τα χρώματα μπορούν να σας φτιάξουν αλλά και να σας χαλάσουν τη διάθεση. Δεν είναι κρίμα κάτι τόσο όμορφο να μην ξέρετε να το χειριστείτε προς όφελος της ψυχολογίας σας;

Κόκκινο Tαιριάζει σε χώρους με έντονη δραστηριότητα, όπως το καθιστικό ή η κουζίνα. Η υπερβολική έκθεση στο κόκκινο μπορεί να προκαλέσει στρες και νεύρα. Η χρήση του στο σπίτι ενδείκνυται σε πιο απαλές αποχρώσεις, όπως της τερακότας.

Μπλε Tονώνει την αυτοπεποίθηση. Στη χρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται για να μειώνεται ο πόνος και η πίεση στο αίμα. Το τιρκουάζ βοηθά στην επικοινωνία, γι’ αυτό είναι κατάλληλο για γραφεία. Το μπλε βοηθά τον ήρεμο ύπνο και άρα ταιριάζει και στα υπνοδωμάτια.

Κίτρινο Ενδείκνυται για τη διακόσμηση χώρων που είναι αφιερωμένοι στις πνευματικές αναζητήσεις. Επίσης, βοηθάει στην οργανωτικότητα.

Πράσινο Ορισμένες αποχρώσεις του πράσινου, όπως αυτές της μέντας και του θαλασσινού νερού, θεωρούνται αναζωογονητικές. Οι σκούρες αποχρώσεις του πράσινου, όπως του ελαιόλαδου, προσθέτουν γαλήνη και πολυτέλεια στον χώρο. Θεωρείται κατάλληλο για όλα τα δωμάτια.

Πορτοκαλί Είναι το χρώμα της χαράς. Συνδυάζει τις διεγερτικές ιδιότητες του κόκκινου και του κίτρινου και σύμφωνα με τους ψυχολόγους θεωρείται ιδανικό για την καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Βιολετί Δημιουργεί θεατρικό σκηνικό, ενισχύει τον ρομαντισμό και εξάπτει τη φαντασία.

Καφέ Συμβολίζει τη ζεστασιά και τη σταθερότητα. Το καφέ είναι «βαρύ» χρώμα και γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται συντηρητικά και πάντα να συνδυάζεται με άλλα χρώματα.

Ροζ Είναι τρυφερό και ρομαντικό και άρα συχνά χρησιμοποιείται σε κοριτσίστικα δωμάτια. Είναι αγαπημένο χρώμα για τα μπάνια καθώς δημιουργεί αίσθηση καθαριότητας.

Μαύρο Όπου χρησιμοποιείται καθορίζει τον χώρο αλλά και ό,τι άλλο υπάρχει γύρω του, γι’ αυτό ταιριάζει σε αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες. Είναι το χρώμα του μυστηρίου και της θηλυκότητας.

Λευκό Εκφράζει την αγνότητα, την αθωότητα και την καθαριότητα. Πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση για να μην καταλήγει ψυχρό και άψυχο. Σε ορισμένα δωμάτια μπορεί να αποδειχθεί αδιάφορο. Ωστόσο σε χώρους όπως η κουζίνα ή το μπάνιο είναι ακαταμάχητο.